Pengalaman Menaiki Bas Dari London ke Glasgow

590

Kali ni Hafiz nak share dengan korang pengalaman Hafiz naik bas dari London ke Glasgow. Memang best tapi jiwa kena kental sket lah sebab perjalanan mengambil masa sekitar 10 – 11 jam. Trip Hafiz ke London pada Disember 2016 ni memang tak da proper plan pun. Tiket jer beli dulu. Yang lain tu dah dekat dengan hari baru decide. Sampaikan bilik hotel/hostel pun bila dah kat London baru cari. Memang haru lah jugak travel macam tu..hee
Lepas dah beberapa hari di London, Hafiz ambil keputusan untuk keluar dari London. Dalam pada masa yang sama nak cari destinasi yang boleh dituju dengan harga yang murah.. Lepas dah buat perbandingan dan sedikit bacaan, Hafiz ambil keputusan untuk ke Scotland. Harga tiket dari London ke Glasgow lebih kurang £15. Dari Glasgow ke Edinburgh dan balik ke London. Best kan?
Ada banyak bas untuk ke Glasgow ni tapi Hafiz ambil National Express. Tiket boleh beli online ataupun kalau bukan peak season, boleh je beli dikaunter. Untuk naik bas ni korang kena ke Victoria Coach Station. Kena jalan sikitlah dari stesen tube Victoria. Banyak signage untuk ke Victoria Coach Station ni. Agak mustahil untuk sesat.
Kawasan rehat dalam perjalanan ke Glasgow.
Sepanjang perjalanan yang ambil masa yang panjang ni, Hafiz nasihatkan korang bawalah bekalan makanan. Cuaca sejuk buatkan perut kelaparan tahap yang luar biasa. Hafiz sempat sarapan pagi di kawasan rehat yang ke2. Dapat lah makan sikit alas perut.
Seperti Hafiz kata dari awal, perjalanan kali ni memang agak luar biasa sebab sampai dah tiba di Glasgow, Hafiz belum buat tempahan bilik… Bas tiba di Hentian Bas Glasgow lebih kurang 6 pagi. Dengan cuaca sejuk ketika musim sejuk ni, Hafiz gagahkan diri jalan keluar dari stesen bas. Misi mencari hotel/hostel sambil mulakan perjalanan ke destinasi yang tidak dirancang.
Inilah dia lobby hotel untuk malam pertama di Glasgow
Hafiz berjaya jumpa satu hotel yang agak klasik ni dan harga pun tak mahal. £45 untuk satu malam. Tak fikir panjang, terus check in sebab dia bagi early check in.
Hari berikutnya Hafiz check in kat hotel lain pulak sebab harga lebih murah. Lebih kurang £30 satu malam. Oklah tu dapat private room walaupun hotel lama lah jugak..
oklah kan?heheh
Jalan disekitar Glasgow ni memang berbukit2. Jadi kalau korang plan nak datang Glasgow ni, janganlah berangan nak bawa beg besar2 tu. Penat nak heret nanti melainkan korang nak naik taxi lah kesana sini..hehehe
Sampai sini dulu catatan untuk Glasgow… Nanti kita sambung lagi cerita di Edinburg pulak ok 🙂

Author: Hafiz Mahadzir

I'm Hafiz. I have a passion for food, travel and having fun. I hope to lead you to delicious and enjoyable experiences around the world. For enquiries or just to say hi, email me at hafiz.mahadzir@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.