Tips Makanan Halal di Bangkok

Bangkok. Semakin hari menjadi destinasi paling popular dikalangan orang Malaysia. Jadi Hafiz ingin berkongsi tips mencari makanan halal di Bangkok dalam posting kali ni.

Hafiz rasa tak perlulah diperincikan definasi makanan halal itu sebab Hafiz yakin korang diluar sana lebih ‘expert’ bab halal ni kan. Rasanya tak lah susah nak dapatkan makanan yang Halal di Bangkok sekarang. Setelah beberapa kali ke Bangkok, ramai yang tanya pasal makanan halal ni. So untuk posting ni Hafiz akan senaraikan tempat yang sesuai korang pergi ok.

Chatuchak Market 

Ni antara destinasi wajib kalau orang ke Bangkok. Memang best shopping disini. Dah penat shopping tu boleh terus g makan kat situ jer. Cari Clock Tower. Di sekitar situ terdapat kedai-kedai yang menjual makanan halal. Yang paling famous ialah Saman Islam. Harga makanan yang dijual disitu bermula dari 50baht. Chatuchak ni dibuka Sabtu – Ahad sahaja.

chatuchak
Clock Tower yang terdapat di Chatuchak Market

Yana Restaurant, MBK Shopping Centre

Untuk sampai kesini, korang perlu menaiki BTS Skytrain dan turun di station National Stadium. Terus ke tingkat 5. Cari ‘international food court’. Korang boleh dapat pelbagai pilihan makanan halal disitu. Berdepan dengan food court ni korang akan nampak Yana Restaurant. Antara pilihan saya jika kesini kerana rasa dia lagi sedap dari makanan di food court tu..hehehe harga makanan disini bermula dari 100Baht ke atas. Agak mahal, tapi makanan disini dijamin halal & rasa pun sedap.

Sara Restaurant, Nuovo City Hotel

Restaurant ni terletak di Nuovo City Hotel. Hotel ni terletak di Samsen Soi 2, Khaosan Road. Satu-satunya hotel yang patuh syariah di tgh Bangkok ni. Anda boleh makan tanpa was was disini. Staf2 dia pun majoriti muslim. Hafiz tak pernah stay kat hotel ni tapi setiap kali ke Bangkok mesti ke Sara Restaurant ni. Padthai & Tomyam dia memang terbaik. Harga lebih kurang macam di Yana Restaurant juga. Sejak ada GRAB ni, tak susah pun nak ke lokasi ni. Anda cuma perlu letakkan nama Nuovo City Hotel tu je.

cof
Pad Thai
cof
Tom yam
cof
tak igt apa nama menu ni..hehhe

EaThai Food Court, Central Embassy

Seperti food court yang lain di Bangkok, memang susah nak cari makanan yang halal. Tapi di sini korang boleh jumpa satu stall yang sediakan makanan halal. Suasana food court ni pun sangat bersih dan tak terlalu ramai. Harga pun lebih kurang macam Yana & Sara Restaurant.

sdrcof

Ratchada Train Market, Bangkok

Ni satu lagi tempat korang boleh dapatkan makanan street food yang halal. Biasanya penjual muslim ni akan letak logo Halal kt kedai dia dan kebykkan dari peniaga muslimah ni bertudung. Ada macam2 yang boleh korang cuba. Harga bermula dari serendah 10baht. Untuk ke sini, korang kena naik MRT, turun di stesen National Cultural Centre. Market ni terletak di belakang Esplanade Shopping Mall.

cof
Seafood Tom Yum Noodle, 100Baht
sdr
Satay Ayam Thai style ni, 10Baht
sdr
Thai Dessert

sdr

Sebenarnya kat Bangkok ni dah banyak street food yang halal. Tak susah. Cuma kena mencari sikit lah. Oklah sampai sini dulu perkongsian Hafiz. Nanti ada masa Hafiz tambah lagi info2 yang berkaitan ya.

 

Author: Hafiz Mahadzir

I'm Hafiz. I have a passion for food, travel and having fun. I hope to lead you to delicious and enjoyable experiences around the world. For enquiries or just to say hi, email me at hafiz.mahadzir@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.