5 Kedai Kek Terbaik di KL

weekend

Bila bab kek ni, keterujaan Hafiz lain macam sikit. Tak tau nak start kat mana menulis. Hafiz senaraikan 5 kedai kek yang terbaik di KL. Bagi Hafiz, kek yang sedap itu mestilah menggunakan bahan-bahan yang berkualiti. Penggunaan butter yang berkualiti sememangnya akan mempengaruhi rasa & texture kek.

1. Jaslyn Cakes
Pilihan no 1 Hafiz. Sejak Jaslyn Cakes ni dibuka few years back, ni lah destinasi pilihan untuk makan kek. Kalau korang nak tahu apa yg istimewa tentang Jaslyn Cakes ni, kek yang disediakan disini menggunakan telur ayam kampung, tepung organic dan tiada artificial products. Dan pastinya lah Jaslyn gunakan butter yang berkualiti. Pilihan Hafiz di Jaslyn ni ialah Victoria Sandwich & Red Velvet Cake.
Lokasi : 7A, Jalan Telawi 2, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur Phone: 03-2202 2868
2. Dew Bangsar
Dimiliki oleh founder Jaslyn Cakes jugak. Baru dibuka sekitar awal 2018. Konsep Dew ni sedikit berbeza dgn Jaslyn. Bukanlah seperti kek yang biasa kita makan. Yes, i am big fan for Jaslyn(ni bukan review berbayar tau..heheh). Pilihan Hafiz di DEW Bangsar ialah Chocolate Cakes, Banana Dulcey, Kopiko Tart & Rosewater Grapefruit.
Lokasi : 7A, Jalan Telawi 2, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur
Phone: 03-2202 2868
3. Tray Cafe
Dikenali ramai sebab brunch kat sini sangat best sampai kadang terleoas pandang nak order kek kat sini. Ada pelbagai pilihan yang korang boleh pilih kat Tray Cafe ni. Pilihan Hafiz disini ialah Black Forest Pavlova & Nutella Chocolate Cakes. Kalau ada kesempatan boleh jugak order scones kat sini. Memang terbaik
Lokasi : H-0-2 Block H, Plaza Damas, 60 Jalan Sri Hartamas 1, 50480 Kuala Lumpur
4. A Slice of Heaven(Just Heavenly)
Seperti nama kedai ni sendiri, rasa kek kat sini memang terbaik. Selepas beberapa tahun, Just Heavenly ni masih sedap seperti dulu. Pilihan Hafiz pastinya Chocolate Durian, tapi macam dah tak jual sekarang. Pilihan yang lain pastinya Red Velvet Cake & Carrot Cake.
Lokasi : Bangsar Shopping Centre, KL
5. Alexis Bistro
Ni yang paling classic. Memang all time favorite. Pavlova kat Alexis ni memang terbaik. Quality consistent. Dan yang paling best boleh makan kek sampai lewat malam. Kedai-kedai yang Hafiz senaraikan kat atas tutup awal. Jadi kalau tetiba kul 10 malam tekak terasa nak makan kek, boleh lah pergi Alexis.
Lokasi : 29 Jalan Telawi 3, Bangsar Baru, 59100 Kuala Lumpur Phone: +60 032 284-2880
Ok lepas ni bolehlah korang cuba ok. Tapi harus di ingat ini cuma pendapat peribadi Hafiz. Selamat mencuba 🙂

Author: Hafiz Mahadzir

I'm Hafiz. I have a passion for food, travel and having fun. I hope to lead you to delicious and enjoyable experiences around the world. For enquiries or just to say hi, email me at hafiz.mahadzir@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.