5 Kafe Menarik di Bangkok

gallery-drip-coffee-1024x636
photo credit expique.com

Jom ke Bangkok. Untuk memudahkan korang buat perancangan nak lepak mana bila ke Bangkok nanti, jom baca posting ni untuk bagi korang sedikit idea nak lepak & dapatkan shot2 menarik untuk percutian korang nanti. Harap maklum semua listing dibawah tidak ada halal certification. Jadi kalau korang was2 boleh minum air je atau tengok je lah pic2 ni ok 😛

1 . Rocket Coffeebar Soi 12, Sathorn

12.jpg

Ni merupakan cafe yang wajib Hafiz singgah setiap kali ke Bangkok. Kopi disini dibawakan khas dari Nicaragua, Kenya & Ethiopia. Croissants kat sini pun sedap. So untuk breakfast, cafe ni memang kena ada dalam bucket list korang.

 

2 . Gallery Drip Coffee, BACC

gallery-drip-coffee-1024x636Pilihan kedua Hafiz ialah Gallery Drip Coffee. Kat sini korang boleh buat pilihan samada nak artisan coffee atau thai ice coffee. Lokasi cafe ni sangat strategik. Terletak didalam bangunan Bangkok Art & Culture Centre. Untuk kesini korang boleh naik MRT dan turun di stesen Stadium. Kira lepas korang dah makan dalam MBK tu, boleh lah singgah sebab BACC ni betul2 kat depan MBK tu.

3. UnFashion Vintage Cafe, Ekkamai Soi 10

14374365_1088492167893655_620768833224835072_n
photo credit : UnFashion cafe instagram

Satu lagi lokasi unik yang boleh masuk dalam check list korang. Stesen BTS terdekat ialah Ekkamai BTS. Lepas dah turun tu korang kena jalan lebih kurang 5 – 10 minit. Apa yang best kat sini pastinya susun atur kedai ni yang sangat lah cool. Korang boleh lepak minum2 sambil cuba desserts yang sedap…

15048141_1166343423485644_7379848202259791872_n.jpg
photo credit @unfashioncafe

4.  Casa Lapin, Thonglor

32564992_232110824039573_6014842917678481408_n.jpg

Seperti cafe2 yang lain di Bangkok ni, kebanyakkan sediakan pilihan tempatan dan antrabangsa. Thai ice tea/coffee ataupun artisan coffee untuk korang pilih. Hafiz sempat cuba Cinnamon Thai Ice Tea. Casa Lapin ni juga ada 6 cawangan lain sekitar Bangkok.

5. Luka, Sathorn

luka-1
photo credit to cosmenet.in.th

Luka merupakan salah satu dari destinasi pilihan warga Bangkok untuk ‘brunch’. Menggunakan bahan-bahan organik dalam penyediaan makanan. Untuk pengetahuan korang, Luka juga menggunakan barang2 dari pembekal tempatan seperti Royal Project Foundation, Roti dari Maison Jean Philip dan teh dari Tea Ateliar.

31113885_1030956827055536_7708021185853784064_n

Inilah 5 pilihan Hafiz untuk lepak bila di Bangkok. Korang boleh cuba tapi harap sedia maklum yang cafe2 ni bukan dalam kategori halal ya.

 

Author: Hafiz Mahadzir

I'm Hafiz. I have a passion for food, travel and having fun. I hope to lead you to delicious and enjoyable experiences around the world. For enquiries or just to say hi, email me at hafiz.mahadzir@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.