Aktiviti Percuma Di Bangkok

Dalam posting-posting sebelum ni Hafiz ada share pengalaman di Bangkok. Ramai juga yang bertanya apa yang boleh di buat di Bangkok kalau ada budget yang terhad. Biasalah kadang2 bukan soal tentang tak mampu tetapi lebih kepada kenapa perlu berbelanja lebih jika boleh jimat. Ada juga yang lebih suka menggunakan wang untuk makan/shopping. Jadi kali ni Hafiz nak share dengan korang apa yang korang boleh buat secara percuma di Bangkok.

1. Chatuchak Market

chatuchak-bangkok.jpg

Merupakan antara tarikan utama semua pengunjung ke Bangkok ni. Tiada bayaran yang dikenakan untuk memasuki pasar ini. Tapi kalau korang dah lupa diri membeli belah tu, janganlah lupa bayar. Tengok-tengok adalah percuma.hehe

Chatuchak Market ni dibuka setiap Sabtu & Ahad. Pasar ini menempatken lebih dari 5000 gerai. Jadi tidak hairanlah kalau ia di katakan pasar terbesar didunia. Dari gerai yang menjual baju, aksesori, lukisan, buku dan banyak lagi. Kalau korang lapar, bolehlah cari kedai2 makanan halal yang ada disini.

2. Jalan-jalan di Lumphini Park

lumpini-park.jpg
photo credit : http://learnthaiwithmod.com

Kalau hotel/hostel korang disekitar Silom tu, boleh lah korang jalan kaki ke Lumphini Park ni. Biasanya setiap pagi ramai yang akan jogging & bersenam disini. Ada open air gym juga di dalam Lumpini Park ni. Apa yang menarik kalau korang berada disini pada jam 9 pagi, korang kena lah join orang tempatan berhenti mendengar lagu kebangsaan mereka. Ianya merupakan rutin setiap hari di sini.

Sedikit sejarah Lumpini Park ni, nama nya di ambil sempena tempat kelahiran Lord Buddha di Nepal. Di buka pada sekitar 1920an.

3. Chinatown(Yaowarat Road)

yaowarat-road-at-night-best-bustling-place-in-chinatown-bangkok
photo credit : livingnomads.com

Merupakan antara kawasan terawal di Bangkok. Di buka pada 1780an. Merupakan pusat perdagangan komuniti Cina pada masa itu. Sehingga hari ni Chinatown memang sesak dengan pelbagai jenis kedai. Terkenal juga dikalangan penggemar fabric dari seluruh dunia kerana korang boleh dapatkan pelbagai jenis kain dengan harga yang amat berpatutan. Selain kain, korang boleh cari barangan antik, permainan, alat muzik & banyak lagi.

Apa yang paling menarik di Chinatown ni ialah terdapat banyak bangunan-bangunan yang bersejarah.

4. Asiatique

chatuchak
photo credit : bangkok.com

Ada yang kata Asiatique ni macam Chatuchak versi malam. Walaupun kawasannya tidak lah sebesar Chatuchak, tapi ianya tetap menjadi tumpuan ramai. Mungkin sebab ianya di buka setiap hari dan lokasi yang terletak di tebing sungai juga menjadikan ianya antara tarikan utama pengunjung ke Bangkok. Untuk ke Asiatique ni korang boleh naik shuttle boat yang terletak di Saphan Thaksin BTS. Tiada sebarang caj untuk shuttle boat & masuk ke dalam Asiatique juga adalah percuma

Sebenarnya ada banyak lagi yang boleh buat secara percuma tapi 4 yang Hafiz senaraikan ni,  Hafiz rasa paling bersesuaian untuk korang buat dalam tempoh 3 – 4 hari percutian korang.

 

 

Author: Hafiz Mahadzir

I'm Hafiz. I have a passion for food, travel and having fun. I hope to lead you to delicious and enjoyable experiences around the world. For enquiries or just to say hi, email me at hafiz.mahadzir@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.