Pengalaman ke Hatyai Dengan Bas – Part 1

Ke Hatyai dengan menaiki bas bukanlah sesuatu yang baru. mungkin dah ramai yang pernah cuba cara ni. Dalam posting ni Hafiz nak share pengalaman Hafiz naik bas. Sebelum korang mulakan perjalanan ni, korang mesti sedia maklum yang perjalanan menggunakan jalan darat ni akan mengambil masa yang panjang. Dalam beberapa posting akan datang ni Hafiz akan kongsi perjalanan dari KL – Hatyai – Bangkok – KL.

Mulakan dengan perancangan awal, lebih kurang sebulan dari tarikh perjalanan. Tiket bas ni cepat sold out, so kenalah kiasu sket. Hafiz beli tiket bas ni melalui Easybook.com. Sejak beberapa tahun kebelakangan ni, Hafiz memang selalu beli tiket kat sini. Selain memudahkan kerja membeli tiket, korang boleh jugak kumpul mata ganjaran sekali. Bolehlah guna untuk trip2 akan datang korang nanti. Harga tiket bas sekitar RM 70.

Sebelum beli tiket ni, Hafiz ada tanya jugak kawan2 yang pernah naik bas ke Hatyai. Kebanyakkannya suruh naik bas Alisan express. Sebabnya ada bas yang hanya berhentikan penumpang di sempadan Bukit Kayu Hitam. Jadi sebelum beli tiket, semak betul2 ya. Untuk melepasi sempadan Thai ni, ada 2 laluan yang utama iaitu, Bukit Kayu Hitam & Padang Besar. Bas biasanya akan melalui sempadan di Bukit Kayu Hitam. Sebab apa tu, Hafiz tak pasti. Kalau korang tahu, boleh lah share di ruangan komen di bawah ok.

Terminal Bersepadu Selatan (TBS)
Terminal Bersepadu Selatan (TBS)

Pada hari kejadian, kitaorg pun berkumpul di Terminal Bersepadu Selatan(TBS). Bas dijadualkan bertolak pada jam 11.59malam. Tetapi tak tahu apa punca masalahnya, bas kitaorang hanya tiba pada jam 3 pagi. Ye, 3 jam weh delay. ingatkan naik flight je delay, bas pun delay jugak ya. Jadi kalau korang merancang untuk menggunakan pengangkutan darat ni, sila sediakan sedikit jarak masa untuk perkara2 yang tak dijangka macam ni.

IMG_20190628_092828.jpg
Keadaan diluar kompleks imigresen Thai. Kena banyak2 bersabar 🙂

Setelah 6 jam perjalan, kami pun tiba di sempadan Malaysia – Thailand. Urusan di sempadan Malaysia ni agak pantas. Cuma bila masuk di imigresen Thai ni, terkejut tengok orang dah beratur panjang. Memandangkan train kitaorg untuk ke Bangkok pada jam 6.45 petang, senyum & redha jer beratur untuk 2 jam.

Selepas dah selesai segala urusan imigresen, perjalanan diteruskan sehingga sampai ke Hatyai pada jam 11.30tghari(waktu Thai, kurang 1 jam dari Malaysia). Jadi jumlah masa perjalanan masa kami termasuk delay time ialah 12 jam 30 minit. Best tak?hehehe

IMG_20190628_114810.jpg
Kelantan Restaurant, Hatyai

Dah sampai kat Hatyai, kitorg pun terus serbu ke kedai Kelantan Restaurant. Kebetulan kedai ni terletak dekat dengan lokasi bas Alisan tu berhenti. Jalan kaki je. Kedai ni memang favorite kitaorg. Dalam trip ke Hatyai sebelum ni pun, 3 kali kitorg makan kat sini. Kalau korang pergi pagi, boleh rasa nasi kerabu kat sini. Untuk menu makan tengahari, Hafiz syorkan korang try daging goreng bawang putih dia. Sedap sangat2. Tomyam kat sini pun sedap. Puas hati.

IMG_20190628_120553.jpg
Menu meleleh air liur di Kelantan Restaurant
IMG_20190628_145627.jpg
Pacific Residence, Hatyai

Dah selesai makan, kitaorg terus jalan ke hotel yang Hafiz dah book untuk kegunaan satu hari ni. Tujuan bilik hotel ni ialah untuk memudahkan kitaorg mandi, membuang apa2 yang sepatutnya & solat. Persediaan mental untuk menempuh satu lagi perjalanan yang panjang 17 jam ke Bangkok.

IMG_20190628_134656.jpg
Stall ni terletak kat Morning Market, Hatyai

Sebelum naik train, kitaorang tapau kat salah satu stall pilihan kitaorg. Nasi kuning & ayam goreng kat sini memang terbaik. Ayam tu bila dah sejuk pun masih sedap…

IMG-20190628-WA0063.jpg

Sambungan dalam part 2 nanti, Hafiz akan share keadaan dalam train pulak ok…

Kos untuk hari pertama:

  • Tiket Bas : RM70
  • Lunch : RM20*
  • Hotel : RM17*
  • Dinner : RM10*

Jumlah perbelanjaan untuk hari pertama ialah RM117(*semua kos diatas telah dibahagi samarata)

 

 

Author: Hafiz Mahadzir

I'm Hafiz. I have a passion for food, travel and having fun. I hope to lead you to delicious and enjoyable experiences around the world. For enquiries or just to say hi, email me at hafiz.mahadzir@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.