Cara Budget Untuk ke Mae Klong Railway Market

IMG_20190701_144739.jpg
Bila keretapi ni dah berhenti, boleh lah korang merasa naik posing kat dalam..heheh

Dari Floating Market tu, kitaorang bergegas ke destinasi berikutnya iaitu Mae Klong Railway Market. Kenapa kena pergi ke Mae Klong ni? Pasar kat Malaysia pun pergi setahun sekali bila nak raya kan.  Sebabnya pasar ni atas landasan keretapi yang masih beroperasi. Jadi bila keretapi nak lalu, diorang pun akan alihkan barang jualan untuk bagi laluan kepada keretapi lalu. Dalam sehari ada 4 perjalanan yang dijadualkan. 8.30 pagi, 11.10pagi, 2.30petang & 5.40petang. Tetapi itu hanya jadual dan akan berubah2 mengikut keadaan.

Ok balik kepada cerita kami pada hari kejadian. Secara jujur Hafiz pun tak pasti macamana nak ke Mae Klong Railway Market ni dari Damnoen Saduak Floating Market ni. Dalam blog2 yang Hafiz cari macam tak ada pun cara DIY secara terperinci. Ikut gerak hati, Hafiz pun bawalah kawan-kawan berjalan menuju ke jalan besar.

IMG_20190701_135254.jpg
korang kena jalan terus melalui pintu gerbang ni dan terus ke jalan besar untuk dapatkan song thew(atau tuk tuk besar)

Lepas dah lintas jalan tu, korang akan nampak deretan rumah kedai. Ada satu kedai runcit kat situ. Kitaorang tunggu kat situ. Sebenarnya masa tunggu tu tak tau rupa bentuk kenderaan yang ditunggu, sama ada van atau song thew tu. Lepas dah tunggu di tengah2 panas tu, muncul lah satu song thew ni. Ada sorang akak kat dalam tu ajak naik. Tak paham sangat apa yang dia cakap cuma dengar perkataan market saja. Kitaorang pun beranikan diri dan naiklah kenderaan yang masa tu tak tau apa namanya..hehehe

IMG_20190701_140133.jpg
ni lah keadaan dalam song thew ni. Rasa macam naik lori pun ada gak..hehehe

Perjalanan dari Damnoen Saduak ke Mae Klong ni lebih kurang dalam 30 minit. Caj yang dikenakan 20TB seorang. Bila sampai tu, akak yang ajak kitaorang naik tu pun bagitau yang dah sampai. Baik betul akak tu. Lupa nak tanya nama dia..heheh

Masa kitaorang sampai tu, dalam 2 lebih, jalan semua dah tutupu dan orang tengah berlari2 nak dapat kan port masing-masing untuk ambil gambar. Kitaorang bernasib baik sebab dapat sampai on time dan tak perlu nak tunggu train seterusnya..

IMG_20190701_143611.jpg

IMG_20190701_143035.jpg

IMG_20190701_145102.jpg

Pasar ni macam pasar basah yang lain lah. Cuma pengalaman diatas landasan keretapi ni sesuatu yang jarang dapat kita tengok di dunia. Tak hairanlah jumlah pelancong yang semakin hari semakin ramai.

Lepas dah selesai ambil gambar dan jalan-jalan kitaorang pun terus cari stsesen mini van yang terletak lebih kurang 5 minit jalan kaki dari stesen Mae Klong ni.

Naik minivan untuk k balik ke Bangkok dalam 80TB.

Senang je kan cuma kalau korang ada masa yang terhad, Hafiz cadangkan ambil lah pakej yang ambil & boleh antar balik korang kat lobby hotel. Cara DIY yang kitaorang pilih ni memang jimat. Jumlah perbelanjaan kitaorang hari ni tak sampai RM50 pun.

Diharap perkongsian ni boleh membantu memudahkan perjalanan korang bercuti di Bangkok nanti ya.

Author: Hafiz Mahadzir

I'm Hafiz. I have a passion for food, travel and having fun. I hope to lead you to delicious and enjoyable experiences around the world. For enquiries or just to say hi, email me at hafiz.mahadzir@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.