Tip dan Etika sebelum menaiki kapal terbang

Ti

10852783_752297234853539_21582400_n
Stesen Train di Blue Mountain…

p-tip ni Hafiz kongsikan buat mereka yang pertama kali nak travel atau kalau dah biasa mungkin sekadar peringatan bersama.

Berikut adalah tips yang boleh korang amalkan:

1. Jika korang ah confirm booking berkaitan dengan perjalanan korangcetak semua travel itinerary. Kalau berlaku sebarang masalah mengenai tempat duduk, insurans penerbangan dan lain-lain, korang boleh tunjuk dokumen tersebut kepada staff yang berkenaan.

2. Pastikan korang sampai awal di airport untuk document check, sebab ada negara yang kalau korang takda return tiket, korang tak boleh board the aircraft sebab ia adalah rules & regulations daripada negara berkenaan.

3. Pastikan korang makan sikit sebelum penerbangan, kerana bila fly ni biasanya perut kita akan bloated dan akan rasa seperti macam angin. Bila bloated atau masuk angin tu nanti mulalah rasa nak muntah dan sakit kepala.

4. Sila bawa toileteries jika penerbangan lebih 3 jam untuk mengekalkan kesegaran dan kebersihan diri. Kalau tak nak gosok gigi, kunyahlah chewing gum bagi mulut tidak berbau..

5. Tolong sentiasa bertenang dan duduk di tempat yang telah ditetapkan. Tak ada bezanya kalau duduk di tepi tingkap atau tidak, masih menuju ke destinasi yang sama.

6. Masa hendak take off, ramai yang akan letak headset/airpods/earphone. Pada waktu ini, korang kena berhenti guna dahulu, sebab semasa take off & landing, waktu ini waktu crucial, takut nanti bila emergency, orang lain dah keluar kapal, korang masih duduk kat seat layan lagu..heheh

7. Bila aircraft dah fly. Waktu ini baru lah boleh korang switch on iPad, smartphone dan sebagainya. Cabin crew akan datang bagi landing form kepada korang (international fly) jadi pastikan anda ada pen sendiri.

8. Time paling best bla fly ni ialah makan nasi lemak..ahahahha! Masa ni, please tegakkan tempat duduk korang walaupun korang tak bercadang nak makan. Be considerate dengan orang belakang anda. Kesian orang nak makan terseksa nanti.

9. Bila dah habis makan, put it on a table and hand it over to the crew. Janganlah letak on the floor.

10. Pastinya selepas makan, ramai yang akan ke tandas. Tolong lap sink selepas guna untuk penumpang lain. Kalau rasa toilet sudah agak berbau, minta tolong krew untuk spray dan buat apa yang perlu..

11. JANGAN ‘poke’ krew untuk minta sesuatu. Just say ‘excuse me’ dan pasti krew akan membantu.

12. Untuk Muslim, kalau nak solat dalam kapal (perjalanan jauh), jangan segan silu untuk bertanya krew waktu solat. Captain sendiri akan buat perkiraan waktu solat, dan anda haruslah bertayamum. Jangan pulak request mineral water nak ambil wudhu dalam tandas ya.

13. Lastly korang akan dengar “Cabin crew disarm all doors and cross check.” masa ini korang dah boleh berdiri dan take your belongings. Lagi sekali, jangan kelam kabut sangat. Tidak ada benda yang nak dikejarkan melainkan korang ada connecting flight. Ok bagi kes connecting flight, korang boleh inform cabin crew untuk tolong arrangekan. Part tu bergantung kepada airlines dan cabin crew yang bertugas.

14. Bila dah nak keluar kapal terbang tu, senyum dan ucapkan terima kasih Tiada paksaan tetapi basic courtesy sebagai manusia.

Semoga tip-tip ni dapat membantu melancarkan perjalanan korang nanti ya.

Author: Hafiz Mahadzir

I'm Hafiz. I have a passion for food, travel and having fun. I hope to lead you to delicious and enjoyable experiences around the world. For enquiries or just to say hi, email me at hafiz.mahadzir@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.