Resepi Kek Pisang Yang Senang dan Sedap

Banana Cake

Mungkin ada dikalangan yang tahu Hafiz yang selain dari kerja 9 – 5 hari-hari, Hafiz juga ada jual kek kat instagram @thelatenightbaker.kl . Kalau korang ada masa g lah tengok kat situ ok.

Rasanya dah sampai masa untuk share jugak dengan korang resepi-resepi simple yang best. Konsepnya tak kira lah sesimple mana pun bahan yang korang ada kat dapur tu, kalau kena caranya mesti sedap. Yang penting kenalah rajin mencuba. Kadang yang kita beli kat luar tu pun rasanya tak lah sedap sangat kan.

Sapa kat sini yang suka baking? Untuk korang yang suka baking tu hari ni Hafiz nak kongsikan resepi mudah Kek Pisang yang lembut dan sedap. Kek pisang ni adalah antara kek yang paling awal Hafiz belajar. Jadi kalau korang tak dak asas baking pun korang masih boleh buat kek pisang ni. Sebab kek pisang resepi Hafiz ni tak perlukan peralatan yang complicated. Yang penting kena ada oven.

Untuk video lengkap, korang boleh ke Youtube Hafiz.

Bahan-bahan:

  • 250g pisang emas (dilenyek)
  • 1 cawan minyak jagung
  • 1 cawan gula kastor
  • 3 biji telur
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil baking powder
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat

Cara penyediaanya:

  1. Panaskan oven pada suhu 170c
  2. Satukan dan ayak tepung gandum, baking powder & soda bikarbonat didalam satu bekas.
  3. Pukul telur bersama gula. Sekejap jer sampai hilang texture gula. Kemudian masukkan minyak jagung(nak pakai minyak masak yang biasa tu pun boleh) & pisang yang telah dilenyek.
  4. Selepas adunan tadi kelihatan sekata, masukkan adunan tepung gandum. Gaulkan.
  5. Alaskan loyang 8inch dengan parchment/baking paper.
  6. Masukkan adunan tadi ke dalam loyang
  7. Bakar dalam suhu 170c selama 1 jam atau sehingga masak. boleh cuba cucuk lidi ke bahagian tengah. kalau lidi tu keluar dalam keadaan bersih, maknanya kek tu dah masak.
  8. Selamat mencuba….. Kalau dah cuba dan jadi tu, tag lah Hafiz di instagram @thelatenightbaker.kl ok?

Author: Hafiz Mahadzir

I'm Hafiz. I have a passion for food, travel and having fun. I hope to lead you to delicious and enjoyable experiences around the world. For enquiries or just to say hi, email me at hafiz.mahadzir@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.