Resepi Bingka Ubi Kayu Cheese

IMG_20191116_143215.jpg

Hai korang. Dah lama Hafiz tak update dalam blog ni. Bila dah tak boleh travel ni macam tak ada mood pulak nak menulis kan.

Memandangkan perkongsian resepi-resepi sebelum ni agak mendapat sambutan..hehhe Jadi Hafiz akan teruskan berkongsi resepi-resepi yang korang boleh cuba. Macam biasalah resepi yang dikongsi ni mungkin berbeza dengan apa yang korang pernah tengok dan cuba sebelum ni. Ikut cara masing-masing lah ya.

Resepi yang berikut ni rasanya bukanlah baru sangat tapi Hafiz suka Bingka Ubi Kayu Cheese ni. Cuma nak sagat ubi tu leceh lah sikit. Tapi percayalah hasilnya memang sangat berbaloi.

Bahan-bahannya:

200g cream cheese
200g gula
1 biji telur
400g ubi kayu pagat – tapis airnya
IMG_20191116_122539.jpg
1 kotak kecil santan
sedikit pewarna kuning
Cara:
1. Sediakan loyang 8″ x 8″. Panaskan oven pada suhu 170C.
2. Pukul cream cheese & gula sehingga rata.
2. Masukkan telur satu persatu sambil dipukul rata.
3. Masukkan ubi kayu & santan.
4. Bakar pada suhu 170C selama 1 jam 15 minit sehingga masak.
5. Sejukkan sebelum di potong.

IMG_20191116_141058.jpg

 

Selamat Mencuba ok…

 

 

Author: Hafiz Mahadzir

I'm Hafiz. I have a passion for food, travel and having fun. I hope to lead you to delicious and enjoyable experiences around the world. For enquiries or just to say hi, email me at hafiz.mahadzir@gmail.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.